Stég

Felhők felett – a Bátor Tábor díjnyertes podcastja belső békéről, lelki egészségről, bátorságról. Hogyan tartsuk meg a belső erőnket a nehéz helyzetekben? Hogyan küzdjük le a belső vagy külső akadályokat? Fejlődjünk együtt mentálisan!
Kéthetente találkozunk Vargyas-Tóth Juliskával és Tüske Ferenccel. Mert a Felhők felett mindig süt a nap.

Zene. Feltöltés, letöltés. – 2. rész

Miért félünk a magánytól, az üres terektől? Ma már mindenhol zene szól; autókban, plázákban, tusolóban, fejhallgatókban. Megváltozott a zene szerepe azáltal, hogy mindent betölt? Létezik-e még igényes tartalom és igényes befogadás? Mit jelent a mai világban zenésznek lenni? Tóth Árpád, a Csíkszerda alapítója és Palojtay János zongoraművész folytatja a beszélgetést a zenéről szóló podcast második részében.

Zene. Feltöltés, letöltés. 1. rész

A zenét, a zenélést sokféleképpen élhetjük meg. Amatőrként vagy profiként. Felfedezésként vagy gyakorlásként. Palojtay János zongoraművész a nagy mesterművek valódi jelentését keresi, Tóth Árpád karnagy, a Csíkszerda kórus alapítója egy felsőbb erőt tapasztal meg. Egy biztos: a zenének ezer oldala van. Lehet bánattal vagy örömmel teli, lehet flow, lehet sport, lehet addiktív, lehet földöntúli is.

Beilleszkedés. Te mit tettél meg érte? – 2. rész

Kálid Artúr megfelelési kényszerről, Szombati Béla gyökértelenségről, magányról mesél a gyerekkora kapcsán a második részben. Megtudhatjuk mennyire befolyásolhat és alakíthat bennünket a kortárs közeg. Valós-e a félelmünk, hogy mit gondolnak rólunk a többiek? Velünk született igény, hogy tartozzunk egy közösséghez? Mikortól válik elvárássá a megfelelés? Hogyan működnek a saját előítéleteink, tartunk-e a másságtól?

Beilleszkedés. Te mit tettél meg érte? – 1. rész

Kálid Artúr színész kiskorában több családban és a gyerekotthonban élt. Szombati Béla diplomatagyerek volt, az országokat és az iskolákat váltogatta sűrűn. A beilleszkedési nehézségek egész életünket végigkísérhetik. Legyen szó lakóközösségről vagy munkahelyről, a befogadás iránti vágyunk felnőttként ugyanolyan intenzív lehet, mint gyerekkorban. Miért fontos, hogy tartozzunk valahová? Mit jelent elfogadni és elfogadva lenni?

Adás – 1% különkiadás

Te is segítheted a számodra fontos ügyeket. De vajon mire elegendő a Te adó 1% hozzájárulásod? Minden évben rászorulóknak, beteg gyerekeknek, állatmenhelyeknek, környezetvédőknek segíthetsz adófizetőként mindössze pár percnyi kattintással. Ebben a rendhagyó különkiadásban megtudhatod, hogy miért van fontos szerepe a felajánlásodnak, hogy műsorvezetőinknek miért fontos a civil szervezetek támogatása, az aktív állampolgárság.

Erdők, mesék. – 2. rész

Vásárhelyi Kriszta és Kemény Gabi, önkénteseink ott folytatják, ahol múltkor abbahagyták: az erdőben. Az erdőnek ezerféle arca van; lehet menedék, tükör, labirintus, gyógyszer, veszély, inspiráció, étterem vagy segítő lények lakhelye. Az erdőben más rezgésszámra kerülünk – aki képes megsimítani a mohát, megfigyelni a szelet, a leveleket, a patak csobogását, az biztosan nem fog a számlán agyalni.

Erdők, mesék. – 1. rész

Rád milyen hatással van az erdő? Feltölt, megnyugtat, félelemmel tölt el? Két Bátor Táboros önkéntes, Vásárhelyi Kriszta pszichológus, az Erdőmerülés szakmai vezetője, és Kemény Gabi meseterapeuta, író, coach adja át nekünk az erdők szeretetét. Hogyan tud egy otthonos, simogató erdő hirtelen félelmetessé válni? Hogyan lehet tudatosan kapcsolódni az erdő lassabb, gyógyító tempójához a városi pörgés után?

Tárgyak. Ki birtokol kit? – 2. rész

Folyamatosan vásárolsz, mégis ugyanazt a 4 pólót hordod? Itt az új év, ideje rendszerezni a tárgyainkat és az életünket. Továbbra is Szabó Julcsi és Einspach Gábor segítenek ebben. A gyűjtés szenvedély vagy lehet szenvedélybetegség? Mitől lehet felszabadító érzés a nagytakarítás? Tudja-e más hasznosítani, amitől mi megválunk? Elveszítjük a tudást és az élményt, ha elengedjük a könyveinket?

Tárgyak. Ki birtokol kit? – 1. rész

A tárgyak témájában segít rendet rakni a fejünkben Einspach Gábor galerista és Szabó Julcsi, a Rendberaklak tulajdonosa. Gábor értékes műtárgyak gyűjtésében, Julcsi a felesleges tárgyak elengedésében profi. Neked mi a kedvenc tárgyad? Félsz az elvesztésétől? Változott-e a viszonyunk a tárgyakhoz most, hogy szinte minden megkapható? Jó ötlet-e tárgyakat adni karácsonyra?

Félelem. Üss vagy fuss. – 2. rész

Félj bátran! Al Ghaoui Hesnával és Szécsényi Erzsébettel folytatjuk az egyik legizgalmasabb adásunkat. Vegyük le a kezünket a saját torkunkról, és tegyük a szívünkre! Lehet-e edzeni a félelemizmokat? Bevállalni olyan helyzeteket, amikben nincs kontrollunk? Hogyan segít a félelemre adott fiziológiás reakció? Hogyan dolgozik a Bátor Tábor a félelemmel?

Félelem. Üss vagy fuss. – 1. rész

A haditudósító, és a lány, aki legyőzte a rákot. Két fantasztikus nővel beszélgetünk, akik megjárták a félelem legmélyebb bugyrait. Al Ghaoui Hesna, haditudósításaival híressé vált újságíró és Szécsényi Erzsébet, Böbe, volt táborozónk és önkéntesünk. Van-e recept a félelem nélküli életre? Lehet-e szeretni a félelmet? Aki legyőzte a halált, félhet-e az élettől?

Közösség. Újrakapcsolódás. – 2. rész

Segíthet-e a közösség a depresszión? Hiszen a közösség az ember természetes biológiai közege, az identitásunk része. Képesek vagyunk-e közösség nélkül tanulni, fejlődni önismeretben, érzelmileg? Mennyire könnyű kapcsolódni egy új közösséghez? Hogyan lehet gyerekjáték a befogadás? Szétverheti-e a közösséget, aki feszegeti a kereteket? Hogy lesz kevesebb potyautas a csoportban?

Közösség. Újrakapcsolódás. – 1. rész

Kiutat jelentenek-e az ökológiai válságból a közösségek? Segíthetnek-e a közösségek és az újrakapcsolódások a fogyasztói kultúra, a terjedő függőségek, az értelmetlen munkák világában? A kis közösségek nagy kérdéseit segít megfejteni Nagy Gábor Mápó, tréner és Bátor Táboros önkéntes, aki kalákában költözik, valamint Takács-Sánta András humánökológus, az ELTE docense, a kisközösségi program vezetője.

Klíma. Válság és alkalmazkodás. – 2. rész

Te ismered a szomszédaidat? Folytatjuk a klímaválság és alkalmazkodás témáját Scheuring István evolúcióbiológussal és Stumpf-Bíró Balázzsal a Mélyadaptáció mozgalomtól. Egyikük a negatív változások tompításában és az emberben hisz, másikuk az összeomlásban és a felkészülésben. Tudunk-e az igények helyett a szükségletekre fókuszálni? Létezik-e boldog élet szerényebb körülmények között?

Klíma. Válság és alkalmazkodás. -1. rész

Téged is aggaszt a jövő? Téged is mar az önvád, mikor elfordítod a slusszkulcsot, vagy már csak bicajjal jársz és zöldet eszel? A klímaválság és az alkalmazkodás megértésében segít nekünk Scheuring István, az MTA doktora, evolúcióbiológus (a Bátor Tábor önkéntese), és Stumpf-Bíró Balázs, a Mélyalkalmazkodás mozgalom magyarországi képviselője.

Váltás. Fejből a szívbe. – 2. rész

Megengedhetjük-e magunknak a lelassulást, félünk-e, hogy „lemaradunk”? (FOMO) Milyen paradigmaváltást indított el a pandémia és a háború, hogyan segít a jövőben a gyors alkalmazkodás a változásban? Vagy a válságkezelő tréningek kipipálása után mehet minden tovább ugyanúgy? Évadzáró epizódunkban lesz még szó klímaszorongásról, kontrollvágyról, összeomlásról, fogyasztásról, vágyakról, hagyományról, tiszta lapról.

Váltás. Fejből a szívbe. -1. rész

Karalyos Gáborral, a Vegán Hegylakóval és Nagygyörgy Miklóssal, a háromgyerekes apukával beszélgettünk. Hogyan kezdődtek a nagy változások, fájdalmas traumával, vagy lassú irányváltással? Hogyan megy le egy sikeres multis fejből a szívbe? Miki kislánya Down szindrómával született, ennek hatására kellett átírnia a korábbi álmait, és valami sokkal jobbat talált. Karalyos Gábor szabadúszó színművész vegán lett, és a nyolckert hagyta ott egy kis kertes házért, amibe a vizet is hordania kellett.

Bántalmazás. Zavar? – 2. rész

Ki és hogyan tudja „felkapcsolni a villanyt” egy áldozatnál? Hogyan segít a beszélgetés, az odafigyelés? Lehet-e a zsigeri rettegés szintjén tiszta fejjel gondolkodni? Mi billen át az áldozatban, mikor végre véget vet a kapcsolatnak? Folytatjuk beszélgetésünket a bántalmazó kapcsolatokról és a segítőkről Bihari Viki bloggerrel, és Dr. Spronz Júlia jogvédővel. Meg lehet „izomból” menteni valakit? Hogyan méri a sikert, és hogyan védi meg magát egy segítő?

Bántalmazás. Zavar? – 1. rész

A bántalmazásról beszélgetünk, vendégeink Bihari Viki blogger, önismereti csoportvezető, és Dr. Spronz Júlia, a Patent egyesület jogvédője. Vajon a bántalmazás tudatos tervezés vagy személyiségzavar eredménye? Van-e neme a családon belüli erőszaknak? Mi írhatja felül a családi mintát? Hogyan gyógyuljunk egy ilyen kapcsolatból? Felismerjük-e, ha már mi is álltunk a bántalmazó oldalon? Hogyan jelennek meg a traumák, a bántalmazás társadalmi szinten?

Filantrópia. Adni jó. – 2. rész

Folytatjuk a segítésről, emberszeretetről szóló adásunkat Tóth Katával és dr. Nemes Jánossal. Szentek-e a segítők? Hogy bírja a családjuk, és milyen áldozatokat kíván a segítő szakma? Érdemes-e az emberiség a segítségre, ha így bánunk egymással és a Földdel? Többet kapnak-e az önkéntesek, mint amennyit adnak? Továbbadják-e az érintettek a segítséget, terjed-e a jó?

Filantrópia. Adni jó. – 1. rész

Menekültek, beteg gyerekek, rászorulók. Miért segítünk nekik? Dr. Nemes János gyermekkardiológust, utaazó orvost kérdezzük, valamint Tóth Kata nonprofit tanácsadót. Ki ad inkább? Aki érintett, vagy aki hálás, mert nem az? Mitől lesz valaki aktív segítő? Mi mozdít ki a passzivitásból, és mitől nem ég ki az ember? Miért mozdultak meg annyian önként, látva, hogy 4 millió anya és gyerek hagyta el ukrajnai otthonát?

Újrakezdés. Újra és újra. – 2. rész

Az újrakezdésről szóló adásunk második részében megtudjuk, mit jelent és miben segít a sokat emlegetett reziliencia. Hogyan tudunk negatív mindsetről átállni örömtelire? Hogyan akadályoz a múltba révedés? Lehet-e olyan biztonságos közeget létrehozni, ahol befogadóak a sérültek iránt, akik így megnyílhatnak? Hogyan kezeljük őket, és hogyan ne? Segít-e a humor?

Újrakezdés. Újra és újra. – 1. rész

Lukoviczki Réka Robotlány, és Tábor István coach a vendégeink. Réka fiatalon veszítette el az egyik lábát egy balesetben, István 54 évesen, cégvezetőként vakult meg. Elmesélik, hogyan kezdték újra az életet, hogyan segítenek most másoknak a tapasztalataikkal. Milyen volt a gödör legmélyén lenni, és hogyan tudtak felállni onnan. Kellenek-e a nagy pofonok, a traumák a nagy változásokhoz? Észrevesszük-e a nyitott ajtókat, vagy a múlton rágódva csak a bezárt ajtót nézzük?

Szerelem. Crush és szóda. – 2. rész

Ki viszi át a Szerelmet? Hogyan marad meg a jó kapcsolat hosszú távon? Ki meddig menne el érte? Arany Brigi elképesztő történeteket mesél, de megtudhatunk érdekességeket Krúdy Gyula, Jókai Mór és Kossuth Lajos, sőt, Nyáry Krisztián szerelmes leveleiről is. Hogyan hatnak ránk a szülői minták? Az-e a fontos, amit kapunk a kapcsolatban, vagy az, amit közösen létrehozunk?