Stég

Felhők felett – a Bátor Tábor díjnyertes podcastja belső békéről, lelki egészségről, bátorságról. Hogyan tartsuk meg a belső erőnket a nehéz helyzetekben? Hogyan küzdjük le a belső vagy külső akadályokat? Fejlődjünk együtt mentálisan!
Kéthetente találkozunk Vargyas-Tóth Juliskával és Tüske Ferenccel. Mert a Felhők felett mindig süt a nap.

Félelem. Üss vagy fuss. – 1. rész

A haditudósító, és a lány, aki legyőzte a rákot. Két fantasztikus nővel beszélgetünk, akik megjárták a félelem legmélyebb bugyrait. Al Ghaoui Hesna, haditudósításaival híressé vált újságíró és Szécsényi Erzsébet, Böbe, volt táborozónk és önkéntesünk. Van-e recept a félelem nélküli életre? Lehet-e szeretni a félelmet? Aki legyőzte a halált, félhet-e az élettől?

Közösség. Újrakapcsolódás. – 2. rész

Segíthet-e a közösség a depresszión? Hiszen a közösség az ember természetes biológiai közege, az identitásunk része. Képesek vagyunk-e közösség nélkül tanulni, fejlődni önismeretben, érzelmileg? Mennyire könnyű kapcsolódni egy új közösséghez? Hogyan lehet gyerekjáték a befogadás? Szétverheti-e a közösséget, aki feszegeti a kereteket? Hogy lesz kevesebb potyautas a csoportban?

Közösség. Újrakapcsolódás. – 1. rész

Kiutat jelentenek-e az ökológiai válságból a közösségek? Segíthetnek-e a közösségek és az újrakapcsolódások a fogyasztói kultúra, a terjedő függőségek, az értelmetlen munkák világában? A kis közösségek nagy kérdéseit segít megfejteni Nagy Gábor Mápó, tréner és Bátor Táboros önkéntes, aki kalákában költözik, valamint Takács-Sánta András humánökológus, az ELTE docense, a kisközösségi program vezetője.

Klíma. Válság és alkalmazkodás. – 2. rész

Te ismered a szomszédaidat? Folytatjuk a klímaválság és alkalmazkodás témáját Scheuring István evolúcióbiológussal és Stumpf-Bíró Balázzsal a Mélyadaptáció mozgalomtól. Egyikük a negatív változások tompításában és az emberben hisz, másikuk az összeomlásban és a felkészülésben. Tudunk-e az igények helyett a szükségletekre fókuszálni? Létezik-e boldog élet szerényebb körülmények között?

Klíma. Válság és alkalmazkodás. -1. rész

Téged is aggaszt a jövő? Téged is mar az önvád, mikor elfordítod a slusszkulcsot, vagy már csak bicajjal jársz és zöldet eszel? A klímaválság és az alkalmazkodás megértésében segít nekünk Scheuring István, az MTA doktora, evolúcióbiológus (a Bátor Tábor önkéntese), és Stumpf-Bíró Balázs, a Mélyalkalmazkodás mozgalom magyarországi képviselője.

Váltás. Fejből a szívbe. – 2. rész

Megengedhetjük-e magunknak a lelassulást, félünk-e, hogy „lemaradunk”? (FOMO) Milyen paradigmaváltást indított el a pandémia és a háború, hogyan segít a jövőben a gyors alkalmazkodás a változásban? Vagy a válságkezelő tréningek kipipálása után mehet minden tovább ugyanúgy? Évadzáró epizódunkban lesz még szó klímaszorongásról, kontrollvágyról, összeomlásról, fogyasztásról, vágyakról, hagyományról, tiszta lapról.

Váltás. Fejből a szívbe. -1. rész

Karalyos Gáborral, a Vegán Hegylakóval és Nagygyörgy Miklóssal, a háromgyerekes apukával beszélgettünk. Hogyan kezdődtek a nagy változások, fájdalmas traumával, vagy lassú irányváltással? Hogyan megy le egy sikeres multis fejből a szívbe? Miki kislánya Down szindrómával született, ennek hatására kellett átírnia a korábbi álmait, és valami sokkal jobbat talált. Karalyos Gábor szabadúszó színművész vegán lett, és a nyolckert hagyta ott egy kis kertes házért, amibe a vizet is hordania kellett.

Bántalmazás. Zavar? – 2. rész

Ki és hogyan tudja „felkapcsolni a villanyt” egy áldozatnál? Hogyan segít a beszélgetés, az odafigyelés? Lehet-e a zsigeri rettegés szintjén tiszta fejjel gondolkodni? Mi billen át az áldozatban, mikor végre véget vet a kapcsolatnak? Folytatjuk beszélgetésünket a bántalmazó kapcsolatokról és a segítőkről Bihari Viki bloggerrel, és Dr. Spronz Júlia jogvédővel. Meg lehet „izomból” menteni valakit? Hogyan méri a sikert, és hogyan védi meg magát egy segítő?

Bántalmazás. Zavar? – 1. rész

A bántalmazásról beszélgetünk, vendégeink Bihari Viki blogger, önismereti csoportvezető, és Dr. Spronz Júlia, a Patent egyesület jogvédője. Vajon a bántalmazás tudatos tervezés vagy személyiségzavar eredménye? Van-e neme a családon belüli erőszaknak? Mi írhatja felül a családi mintát? Hogyan gyógyuljunk egy ilyen kapcsolatból? Felismerjük-e, ha már mi is álltunk a bántalmazó oldalon? Hogyan jelennek meg a traumák, a bántalmazás társadalmi szinten?

Filantrópia. Adni jó. – 2. rész

Folytatjuk a segítésről, emberszeretetről szóló adásunkat Tóth Katával és dr. Nemes Jánossal. Szentek-e a segítők? Hogy bírja a családjuk, és milyen áldozatokat kíván a segítő szakma? Érdemes-e az emberiség a segítségre, ha így bánunk egymással és a Földdel? Többet kapnak-e az önkéntesek, mint amennyit adnak? Továbbadják-e az érintettek a segítséget, terjed-e a jó?

Filantrópia. Adni jó. – 1. rész

Menekültek, beteg gyerekek, rászorulók. Miért segítünk nekik? Dr. Nemes János gyermekkardiológust, utaazó orvost kérdezzük, valamint Tóth Kata nonprofit tanácsadót. Ki ad inkább? Aki érintett, vagy aki hálás, mert nem az? Mitől lesz valaki aktív segítő? Mi mozdít ki a passzivitásból, és mitől nem ég ki az ember? Miért mozdultak meg annyian önként, látva, hogy 4 millió anya és gyerek hagyta el ukrajnai otthonát?

Újrakezdés. Újra és újra. – 2. rész

Az újrakezdésről szóló adásunk második részében megtudjuk, mit jelent és miben segít a sokat emlegetett reziliencia. Hogyan tudunk negatív mindsetről átállni örömtelire? Hogyan akadályoz a múltba révedés? Lehet-e olyan biztonságos közeget létrehozni, ahol befogadóak a sérültek iránt, akik így megnyílhatnak? Hogyan kezeljük őket, és hogyan ne? Segít-e a humor?

Újrakezdés. Újra és újra. – 1. rész

Lukoviczki Réka Robotlány, és Tábor István coach a vendégeink. Réka fiatalon veszítette el az egyik lábát egy balesetben, István 54 évesen, cégvezetőként vakult meg. Elmesélik, hogyan kezdték újra az életet, hogyan segítenek most másoknak a tapasztalataikkal. Milyen volt a gödör legmélyén lenni, és hogyan tudtak felállni onnan. Kellenek-e a nagy pofonok, a traumák a nagy változásokhoz? Észrevesszük-e a nyitott ajtókat, vagy a múlton rágódva csak a bezárt ajtót nézzük?

Szerelem. Crush és szóda. – 2. rész

Ki viszi át a Szerelmet? Hogyan marad meg a jó kapcsolat hosszú távon? Ki meddig menne el érte? Arany Brigi elképesztő történeteket mesél, de megtudhatunk érdekességeket Krúdy Gyula, Jókai Mór és Kossuth Lajos, sőt, Nyáry Krisztián szerelmes leveleiről is. Hogyan hatnak ránk a szülői minták? Az-e a fontos, amit kapunk a kapcsolatban, vagy az, amit közösen létrehozunk?

Szerelem. Crush és szóda. – 1. rész

Nyári Krisztián íróval, irodalomtörténésszel és Arany Brigitta improvizációs színésszel, tűzzsonglőrrel beszélgetünk az egyik legintenzívebb érzésről, a szerelemről. Mi kell a szerelemhez? Ahhoz hogy elinduljon, és hogy megmaradjon? Segít-e, ha van akadály: korkülönbség, távolság, illúzió? Emeli-e az adrenalinszintet, ha nem jön össze? Ebben a században, amikor mindent azonnal megkapunk, létezhet-e hosszan tartó, mély szerelem?

Tervezés. Új év. új célok? – 2. rész

Adásunk második részében Trokán Annával és Cséffalvay Gáborral tovább tervezgetünk. Mi is az év eleji tervezés célja? Erőt ad, irányt, prioritást, és időt, amit csak magunkra fordítunk. Lehetőséget, hogy a mélyére menjünk, hogy kik vagyunk és mit akarunk, és hogy valóban jó helyen vagyunk-e.

Tervezés. Új év, új célok? – 1. rész

Egyikük spontán, másikuk tudatos. Trokán Anna színésznő és Cséffalvay Gábor coach a vendégeink évindító műsorunkban. Lehet-e tervezni a tervezhetetlennel? Befolyásolhatjuk-e a változást? Kell-e mindig B terv, vagy az univerzum úgyis ad megoldást? A cél a fontos, vagy az út?

Ünnepek. Lelassulsz? – 2. rész

„A zenében is a legszebb rész a szünet.” Decemberi témánk az Ünnepek, folytatjuk a második résszel. Megválthatja-e a karácsony az egész évet? Találunk-e örömöt, ajándékot a sötétségben, a hidegben? Elveszi-e a sok tárgyi ajándék a teret, és ajándékozhatunk-e minőségi időt?

Ünnepek. Lelassulsz? – 1. rész

Eljött az év vége, de még sokat kell dolgozni a békés, sütiillatú karácsonyért. Krajcsó Nelli mindfulness trénerrel (Slow Budapest) és Gecse Attila református lelkésszel azt vizsgáljuk, tényleg szükség van-e erre a pörgésre. Kötelező-e lerohanni a boltokat, 5 félét főzni, és túlenni magunkat? Mitől lesz ünnep az ünnep? Hogyan tudunk benne lenni a pillanatban?

Gyász. Tabuk nélkül. – 2. rész

Folytatjuk a gyászról szóló támogató és megható beszélgetést egy gyászoló édesanyával és Kocsis Dorka pszichológussal. Át lehet-e fordítani a veszteséget? Mit adhat a sorstárs közösség? Hogyan gyászolnak a gyerekek? Hogy tudunk jól segíteni? Mit mondjunk, és mit ne egy gyászolónak? Legyünk „egy nagy szív, két füllel”.

Gyász. Tabuk nélkül. – 1. rész

„Mégis hogy kel föl a nap másnap?” Négy teljesen különböző ember ül össze, hogy kendőzetlenül beszélgessenek veszteségekről, gyászról és a saját érintettségükről. Mi köt össze egy gyermekét elvesztő édesanyát, egy pszichológust, egy segítőt és egy édesapját gyászoló rádióst?

Energia. Te honnan töltődsz? – 2. rész

„A legfájdalmasabb helyekről nőttek ki a legszebb dalok.” Palya Bea ismét lerombol néhány mítoszt, tovább keressük az élet értelmét, Cser Zoli arról mesél, hogy tudjuk szeretni magunkat. Hogyan dolgozzunk a fájdalommal, miként segít az aktivitás a lefagyás, a félelem ellen? Találhatunk-e medicinát abban, ami nehéz?

Energia. Te honnan töltődsz? – 1. rész

Vendégeink az extrovertált, robbanékony zenész, Palya Bea, és az introvertált, tudatos buddhista, Cser Zoli. De lehet, hogy nem is azok, akinek első pillantásra gondoljuk őket? Adásunkban együtt keressük az élet értelmét, figyelünk a testérzetekre, vizsgáljuk, hogy kívülről vagy belülről töltődünk. Hallgass bele az adásba, és töltődj a stúdióban áramló energiákkal!

Iskola. Példa? – 2. rész

„Ha jól végzem a dolgom, a negyedik év végére túlnő rajtam a gyerek.” Jocó bácsi világa Folytatjuk Paizs Dórával és Jocó bácsival, szó lesz közösségépítésről, digitális világról, tiktokról, felszínességről, tiszteletről, csoportnormákról.