Digitális Bátor Tábor / Orvosi / A táborozók biztonsága az első

A táborozók biztonsága az első

A Bátor Táborban súlyos és krónikus betegséggel élő gyerekeket és családtagjait fogadjuk. Elmondjuk nektek, melyek ezek a betegségcsoportok, és hogy hogyan vigyázunk a gyerekekre, kamaszokra a táborban.

 A Bátor Táborban súlyos és krónikus betegséggel élő gyerekeket és családtagjaikat fogadjuk. Elmondjuk nektek, melyek ezek a betegségcsoportok, és hogy hogyan vigyázunk a gyerekekre, kamaszokra a táborban. 

 

Kiket táboroztatunk?

A Bátor Táborban az alábbi betegséggel élő gyerekeket, kamaszokat tudjuk fogadni turnusainkban:

 • Daganatos megbetegedéssel, leukémiával küzdők
 • Krónikus bélgyulladással élők (IBD)
 • Cukorbetegséggel élők
 • Hemofíliával, vérzékenységgel élők
 • Gyermekkori krónikus ízületi gyulladással (JIA) élők
 • Szerv- vagy csontvelő-átültetésen átesettek
 • “Long-COVID-dal” küzdők: akiknek a hónapok óta elhúzódó COVID-os panaszai vannak
 • COVID-fertőzés utáni sokszervi gyulladással (MISC) küzdők

A táborozók biztonságáról 

A betegséggel élő gyerekek és szüleik számára sok esetben nehéz, aggodalommal teli lehet a külön töltött idő. Teljesen természetes, hogy a táborozóink szülei nehezebben engedik el maguk mellől gyermekeiket. A Bátor Táborban a táborozók fizikai biztonsága az első, ezért minden turnusunkban felkészült egészségügyi csapat várja a táborozóinkat, akik napi 24 órában felügyelik őket.  

>> Itt olvashatsz az egészségügyi csapatról többet. <<

 Nemcsak az egészségügyi csapatot, hanem a többi önkéntest is felkészítjük a betegségcsoportokról, azok jellemzőiről. Tudják mik a speciális nehézségek és az ezzel járó teendők. A táborban nincs olyan pillanat, amikor egy táborozó mellett ne lenne valaki, aki tud segíteni, ha bármire szüksége van – és nem is csak egy valaki, hanem kettő. Az egyik legfőbb biztonsági szabályunkat 2:1-es szabálynak nevezzük, ez azt jelenti, hogy soha nem lehet egyedül egy önkéntes egy táborozóval, tőle legalább látótávolságra kell lennie egy másik önkéntesnek is. 

Szintén a táborozók biztonságának érdekében szerződésünk van a hatvani kórházzal, akik szüksége esetén a nap 24 órájában rendelkezésünkre állnak.

Szülők és gyerekek legnagyobb aggodalma egyaránt, hogy a tábor területén tilos mobiltelefont használniuk a gyerekeknek, kamaszoknak. Ez azért van így, mert így a táborozók teljes figyelemmel a tábori élet és programok felé tudnak fordulni, igazán benne lenni ebben a zárt és biztonságos csodavilágban. 

A telefon nélküli idő azonban csak pár percig furcsa, hiszen a táborozók minden percben izgalmasabbnál izgalmasabb programokon vesznek részt, a telefon hiánya fel sem tűnik nekik.

A turnus közepén minden szülő kap egy e-mailt, amelyben részletesen beszámolunk az addig történtekről, és néhány fotót is csatolunk, hogy ők is kaphassanak egy kis ízelítőt tábor hangulatából.

Különleges szabályok a járványhelyzetben

Egészségügyi csapatunk folyamatosan figyeli a járványhelyzet alakulását, így speciális szabályok vonatkoznak a 2022-es táborokra, azért, hogy változatlanul biztonságban tudhassuk a sokszor veszélyeztetettebb táborozók mellet az önkénteseket, és a tábori személyzetet is. Így minden táborozótól azt kérjük, 

 • legyen meg 2 COVID-fertőzés elleni oltása legkésőbb a tábor előtt 2 héttel, 
 • a tábor előtt 2 nappal menjen el egy PCR-tesztre – ennek költségét a Bátor Tábor állja, és a megszervezésben is segítünk,
 • zárt térben viseljen orrot-szájat takaró maszkot. 
Az önkéntesekre pedig még további szabályok is vonatkoznak.