Digitális Bátor Tábor / Orvosi / A táborozók biztonsága az első

A táborozók biztonsága az első

A Bátor Táborban súlyos és krónikus betegséggel élő gyerekeket és családtagjait fogadjuk. Elmondjuk nektek, melyek ezek a betegségcsoportok, és hogy hogyan vigyázunk a gyerekekre, kamaszokra a táborban.

 A Bátor Táborban súlyos és krónikus betegséggel élő gyerekeket és családtagjaikat fogadjuk. Elmondjuk nektek, melyek ezek a betegségcsoportok, és hogy hogyan vigyázunk a gyerekekre, kamaszokra a táborban. 

 

Kiket táboroztatunk?

A Bátor Táborban az alábbi betegséggel élő gyerekeket, kamaszokat tudjuk fogadni turnusainkban:

  • Daganatos megbetegedéssel, leukémiával küzdők
  • Krónikus bélgyulladással élők (IBD)
  • Cukorbetegséggel élők
  • Hemofíliával, vérzékenységgel élők
  • Gyermekkori krónikus ízületi gyulladással (JIA) élők
  • Súlyos gerincferdüléssel élők
  • Szerv- vagy csontvelő-átültetésen átesettek

A turnusokban az egyes betegségcsoportok szerint fogadjuk a táborozókat. Ennek az a magyarázata, hogy a betegségcsoportok más-más egészségügyi figyelmet, jelenlétet, szakmai tapasztalatot és még más tábori napirendet is igényelnek. (Például a diabéteszes turnusunk napirendjének kialakításakor az az elsődleges, hogy az optimális vércukorszintet biztosító időközönként kerüljön sor érkezésekre, és a programba beleszámoljuk a vércukorszint-mérést is.)

A cukorbetegséggel élő gyerekek, kamaszok a JIA-s és hemofíliával élőkkel táboroznak együtt, az onkológiai betegséggel küzdők pedig a szervtranszplantáción átesettekkel és az IBD-sekkel. A gerincferdüléssel élő gyerekeket a nemzetközi turnusunkban, szlovák és cseh onkológiai betegséggel élőkkel fogadjuk.

A táborozók biztonságáról 

A betegséggel élő gyerekek és szüleik számára sok esetben nehéz, aggodalommal teli lehet a külön töltött idő. Teljesen természetes, hogy a táborozóink szülei nehezebben engedik el maguk mellől gyermekeiket. A Bátor Táborban a táborozók fizikai biztonsága az első, ezért minden turnusunkban felkészült egészségügyi csapat várja a táborozóinkat, akik napi 24 órában felügyelik őket.  

>> Itt olvashatsz az egészségügyi csapatról többet. <<

Nemcsak az egészségügyi csapatot, hanem a többi önkéntest is felkészítjük a betegségcsoportokról, azok jellemzőiről. Tudják mik a speciális nehézségek és az ezzel járó teendők. A táborban nincs olyan pillanat, amikor egy táborozó mellett ne lenne valaki, aki tud segíteni, ha bármire szüksége van – és nem is csak egy valaki, hanem kettő. Az egyik legfőbb biztonsági szabályunkat 2:1-es szabálynak nevezzük, ez azt jelenti, hogy soha nem lehet egyedül egy önkéntes egy táborozóval, tőle legalább látótávolságra kell lennie egy másik önkéntesnek is.

Szülők és gyerekek legnagyobb aggodalma egyaránt, hogy a tábor területén tilos mobiltelefont használniuk a gyerekeknek, kamaszoknak. Ez azért van így, mert így a táborozók teljes figyelemmel a tábori élet és programok felé tudnak fordulni, igazán benne lenni ebben a zárt és biztonságos csodavilágban. 

A telefon nélküli idő azonban csak pár percig furcsa, hiszen a táborozók minden percben izgalmasabbnál izgalmasabb programokon vesznek részt, a telefon hiánya fel sem tűnik nekik.

A turnus közepén minden szülő kap egy e-mailt, amelyben részletesen beszámolunk az addig történtekről, és néhány fotót is csatolunk, hogy ők is kaphassanak egy kis ízelítőt tábor hangulatából.

Szintén a táborozók biztonságának érdekében szerződésünk van a hatvani kórházzal, akik szüksége esetén a nap 24 órájában rendelkezésünkre állnak.