Digitális Bátor Tábor / Rejtett Erők / Suliprogram: kórházból összetartó osztályközösségbe!

Suliprogram: kórházból összetartó osztályközösségbe!

Ingyenes iskolai programunk abban segíti a súlyos vagy krónikus betegségben érintett gyerekeket és osztálytársaikat, hogy könnyebben találják meg (újra) a hangot egymással; hogy a téves feltételezések és hiedelmek helyett valós információkat kapjanak a betegségről; valamint hogy felismerjék, milyen egyedülálló közösséget alkotnak együtt.

A Suliprogramunkkal a súlyosan és krónikusan beteg gyerekeknek segítünk be- és visszailleszkedni kortársaik közé. Hogy az osztály egy olyan csapat legyen, ahol mindenkinek jó lenni.
Ahol az érintett gyereknek a visszatérés, társainak pedig a befogadás lesz gyerekjáték! 

SULIPROGRAM

„A Bátor Táborban megtanultam, hogy rengeteg féle ember létezik, és nem kell szégyellni, hogy milyenek vagyunk.Marci, 10 éves táborozónk

A Bátor Tábor Alapítvány Suliprogramja arra a helyzetre ad választ, amit gyermekként sokan megtapasztalhattunk: a csúfolás, kiközösítés rengeteg osztályban jelen van. Az iskolás gyerekek a társaik véleménye alapján ítélik meg magukat, a többiek közé tartozás az egyik legfontosabb cél a mindennapjaikban. Ez sok sikerélménynek, de szorongásnak is forrása lehet.

Ha valakin látszik, hogy beteg volt – akár a betegség, akár a kezelések nyomai, – az szégyenlőssé teheti őt, a többiekben pedig félelmet ébreszthet. Ha valaki sokat hiányzik, nehezebben talál vissza a közösségbe, hiszen kevesebb az együtt megszerzett élmény. Ha nincs alkalmasnak tűnő helyzet és mód arra, hogy közeledni lehessen egymáshoz, ezek a negatív érzések mélyülhetnek, és a visszatalálás egyre nehezebbnek tűnik. Az osztályfőnök szerepe kulcsfontosságú lehet a visszailleszkedés segítésében, de ő sincs könnyű helyzetben.

Mit lehet tenni?

Hogyan lehet javítani ezen a helyzeten?

Mi segíthet a változásban?

 

A Bátor Tábor ingyenes iskolai programjának célja, hogy segítsen egy olyan el- és befogadó, biztonságos osztályközösség kialakításában, megerősítésében, ahova reggel örömmel érkeznek a gyerekek, ahol jó lenni. Abban segíti a súlyos vagy krónikus betegségben érintett gyerekeket és osztálytársaikat, hogy könnyebben találják meg (újra) a hangot egymással; hogy a téves feltételezések és hiedelmek helyett valós információkat kapjanak a betegségről; valamint hogy felismerjék, milyen egyedülálló közösséget alkotnak együtt.

MI TÖRTÉNIK AZ OSZTÁLYBAN?

„A Bátor Táborban megtanultam, hogy nem szabad előítéletesnek lenni, és hogy ahhoz, hogy jól szórakozzak, el kell engednem magam. Itt el is merem.” Tomi, 15 éves táborozónk

Célunk, hogy iskolai programunkkal olyan változásokat indítsunk el, amelyek a foglalkozás után is fenntarthatóak és továbbvihetőek. A szemléletformálás mellett konkrét eszközöket is adunk, hogy az elindított folyamat minél tartósabb lehessen.

Előzetes konzultáció

Annak érdekében, hogy a foglalkozás az adott osztályhoz a lehető legjobban passzoljon és mindenki számára komfortos legyen, az érintett gyermek szüleivel is felvesszük a kapcsolatot, az osztályfőnökkel pedig személyesen konzultálunk. Ennek célja nem csak az információszerzés az osztályról, hanem a tanár eddigi törekvéseinek elismerése, és megerősítése mindabban, amit eddig tett az osztálya érdekében.

Foglalkozás

Az osztállyal két alkalommal is találkozunk, a két foglalkozás között nagyjából 2-3 hét telik el. Mindkét alkalom 90 perc, vagyis 2-2 egymást követő tanórát vesz igénybe. Az osztállyal töltött időben szó esik a betegségről és a kezelésekről is, ugyanakkor a középpontban maga az osztály, a közösség áll.

A betegséggel kapcsolatos általános tudnivalókat a gyerekekkel beszélgetve, az ő meglévő tudásukra alapozva adjuk át, lehetőséget adva arra, hogy nevükön nevezhessenek dolgokat, kérdezhessenek, a tabuk eltűnjek, a tévhitek megszűnjenek. A kisebbekkel (6-9 évesek) interaktív, bábos játék formájában beszélgetünk, a felső tagozatban és a középiskolákban egy vezetett beszélgetés ad lehetőséget a téma közös körül járására

A foglalkozás fő részében a gyerekek játékok, kiscsoportos feladatok és beszélgetések segítségével alkotják meg annak az osztálynak a képét, amelybe ők szívesen járnak. Felfedezik, mi minden megvan már ebből az osztályukban, és arról is szó esik, hogyan haladhatnak tovább efelé a vágyott kép felé. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek önbizalmának megerősítésére és arra, hogy magukban és egymásban egyaránt meglássák az értékeket.

A foglalkozás után

A foglalkozást követően az osztályfőnököket különböző eszközökkel támogatjuk abban, hogy a program hatása megmaradjon, tovább erősödjön. Ennek része egy utánkövető konzultáció. 

KIKNEK AJÁNLJUK?

“A Bátor Tábor olyan, mint a világ legcsodálatosabb helye, ahol kikapaszkodhatsz a félelmekből, és újra normális életet élhetsz, mint a betegség előtt.” Zsuzsi, 17 éves táborozónk

A Bátor Tábor iskolai programját minden olyan osztálynak ajánljuk, ahova valamilyen súlyos vagy krónikus betegséggel élő gyermek jár. Beletartozhat többek között a cukorbetegség, a daganatos megbetegedések, az emésztő-, keringési rendszert, ízületeket, vázizomzatot érintő vagy fiziológiás eredetű betegségek, a testkép- és evészavar, (stb.) is.

A foglalkozás általános és középiskolás korosztály számára is jól adaptálható.

Az alkalmazott módszerek nagy szabadságot adnak abban, hogy a programot rugalmasan igazíthassuk az adott osztályhoz:

 • az adott korosztálynak,
 • az adott osztály sajátosságainak,
 • valamint az iskola szabályrendszerének megfelelően.

A foglalkozás játékos, barátságos, a gyerekek életkorának megfelelő szinten zajlik.

MI VÁLTOZIK A PROGRAM UTÁN?

 • összetartóbb közösség
 • barátságos, támogató, oldott, , légkör
 • jobb együttműködés
 • kiegyensúlyozottabb gyerekek
 • egymás elfogadása
 • felelősségvállalás
 • pozitív visszajelzések, nagyobb figyelem egymás felé
 • növekvő önbizalom és kompetenciaérzés
 • csökkenő kiközösítés
 • kevesebb csúfolás, zaklatás
 • kevesebb tabu, nagyobb nyitottság

„A Bátor Tábor a világ legeslegjobb helye, és bárki, aki részt vehet benne, egy igazán szerencsés ember.” Peti, 11 éves táborozónk