Digitális Bátor Tábor / Rejtett Erők / Tanévkezdés osztályfőnökként? Fogadd meg a Bátor Tábor pszichológusának tanácsait!

Tanévkezdés osztályfőnökként? Fogadd meg a Bátor Tábor pszichológusának tanácsait!

Az új tanév kezdete csupa nyüzsgés, csupa izgalom, főleg egy kihívásokkal teli időszak után. Tedd különlegessé az osztályod számára a Bátor Tábor pszichológusának tanácsaival!

Az iskolakezdés csupa nyüzsgés, csupa izgalom. Találkozás rég nem látott barátokkal, a közös játék lehetősége. El nem mondott történetek feszítő érzése, megosztandó élmények feltorlódott hada. Még nem gyűrött füzetek és új könyvek illata, tiszta tesipólók fehér színe. Egy mini újév, új tervekkel, új fogadalmakkal. Meg persze csipetnyi szomorúság a nyár vége miatt, az első hűvösebb esték jellegzetes ősz- érzésével.

Tulajdonképp egy ünnep: kiemelt pillanat, ami még más, mint az utána következő hétköznapok. Épp ezért érdemes rászánni az időt, hogy különlegessé tegyük osztályunk számára!

Közös beszélgetéssel

Egy beszélgetés állhat körkérdésekből: kinek mi volt a legjobb élménye a nyáron, ki hol töltötte a szünetet. Ha időben limitáltak a lehetőségeink, segíthetjük befejezetlen mondatokkal a megosztást, új szempontokat adhatunk nekik az élményeik feldolgozásában: Arra vagyok a legbüszkébb, hogy… Akkor éreztem magam a legjobban, amikor… Ami a legjobban hiányzott az iskolából, az a…

Kiscsoportos beszélgetéssel

Ha a nagy osztálylétszám miatt kevésbé izgalmas egy közös beszélgetés, szervezhetünk rapid randit is, ahol egy-egy kérdés megbeszélésére párokat alkotnak a gyerekek, majd a beszélgetésre szánt 2-3 perc után a következő témát már az új párjukkal beszélik meg. A kérdések lehetnek egyszerűbbek és összetettebbek is: például mi volt a legjobb film, amit a szünetben láttál, mivel töltötted a legtöbb időt a nyáron, mi az, amit megfogadnál erre a tanévre… Humán bingó során egy előre elkészített, állításokat tartalmazó táblázattal járnak körbe a gyerekek annak az osztálytársnak az aláírásáért, akire igaz az adott mondat. Az nyer, aki először íratja alá az összes állítást. Nem is olyan egyszerű a feladat, mivel egy ember csak egyet írhat alá egy lapon, így szinte mindenkivel kell pár szót váltani a győzelemhez.

Alternatív élménybeszámolóval

Ha a beszélgetés helyett játékos keretek között tartanánk az élménybeszámolót, számos lehetőség van kicsiknek és nagyoknak is. A Fújjon a szél azokra, akik/ Cseréljenek helyet azok, akik… játékból sokat megtudhatunk pedagógusként a diákokról, és egy- egy kérdés kapcsán ők is láthatják, hogy nincsenek egyedül. A játék során azoknak kell helyet cserélniük minél gyorsabban, akire igaz az állítás, amit a középen lévő játékos mond. Akinek nem sikerül helyet találnia a körben, az mondja a következő állítást. Ha egy olyan osztállyal van dolgunk, ahol jól ismerik egymást a diákok, játszhatjuk az Érintsd meg azt, akire szerinted leginkább igaz… gyakorlatot is. Ilyenkor a játékvezető fogalmaz meg állításokat, és a diákok keresik meg azt a társukat, akire szerintük az a legjellemzőbb (pl. érintsd meg azt, aki szerinted a legtöbbet sportolt a nyáron/ aki a legtöbb málna fagyit ette…). Egy-egy állítás után meg is beszélhetjük, hogy jól tippelt-e az osztály.

Közös játékkal

Ha a gyerekek már a sokadik élménybeszámolón is túl vannak, mert az adott pedagógussal csak a hét második felében van először órájuk, akkor élménybeszámoló nélkül egyszerűen csak játszhatunk!  Osztályban játszható, (újra) összekovácsolós játékgyűjteményünkért KATTINTS IDE!

Egy kis extra felkészüléssel

Egy osztályfőnöknek sok mindenhez kell értenie egyszerre. Vezetni az osztályt érintő dokumentációt, ápolni a diákok lelkét, konfliktusokat oldani az osztálytársak között, egyeztetni a kollégákkal az osztályról, tájékoztatni a szülőket és válaszolni a kérdéseikre. Mi is akkor valójában az osztályfőnök szerepe? Mire érdemes egy pályakezdőnek odafigyelnie? Hogyan tud fejlődni egy osztályfőnök? Mitől lesz valakiből jó osztályfőnök?

Az osztályfőnök szerepe – kézikönyv (nem csak) osztályfőnököknek c. kötetben megjelent a Bátor Tábor programfejlesztési tanácsadójának és Suliprogramunk vezetőjének módszerünkről, a terápiás rekreációról és a megoldásfókusz osztálytermi alkalmazásáról írt fejezete is!