Digitális Bátor Tábor / Önkéntesszállások / Gyakori kérdések az önkéntességről

Gyakori kérdések az önkéntességről

Mi kell pontosan a jelentkezéshez? Szükséges valamilyen előképzettség? Hány napos elfoglaltságot jelent Cimborának lenni? Itt megtalálod a választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a tábori önkéntességgel kapcsolatban,

Kik jelentkezhetnek?

Bárki jelentkezhet hozzánk önkéntesnek, aki elmúlt 20 éves. Ez például a 2021-es táborok esetében azt jelenti, hogy akkor jelentkezhetsz, ha 2000. december 31-e előtt születtél.

Mikor lehet jelentkezni?

Szeretnénk a türelmedet kérni. A kialakult járványhelyzet miatt jelenleg nem tudjuk megmondani, milyen programokkal és képzésekkel tervezhetünk. Kövesd a Bátor Tábort Instán, Facebookon, vagy kérj egy értesítést, arról, mikor lesz a jelentkezési időszak, így biztosan nem maradsz le semmiről.

Hogyan?

Az önkéntes adatbázison keresztül jelentkezhetsz. Ehhez először regisztrálnod kell, azaz kitöltened egy adatlapot, feltöltened egy fényképet, önéletrajzot és írásos referenciát. Ezután kell kitöltened egy hosszabb jelentkezési lapot.

 

 

Hol van a Bátor Tábor?

Turnusainkat Hatvanban tartjuk. A táborozók és az önkéntesek is itt vannak a turnus teljes ideje alatt – így nem egy “hazamenős” napközis táboroztatásban lesz részed.

Már a jelentkezéshez fel kell töltenem az erkölcsi bizonyítványt?

Nem, a jelentkezéshez még nem kell, de mielőtt eljössz a májusi képzésre, már kérjük, töltsd fel az adatbázisba.

Mennyi elfoglaltsággal jár egy nyári turnus?

Az önkéntesek számára egy nyári turnus két részből áll: 3 nap képzésből és legalább (turnusonként változó) 9 nap táborból. A részvétel a tábor és a képzés teljes idejére kötelező.

A 9 napban (ami péntektől a következő hét szombatjáig tart) benne a van a táborozók érkezése előtti felkészítés és a távozásuk utáni pakolás, lezárás is.

Azok a Játszó Cimborák, akik olyan programot tartanak, ami speciális felkészülést igényel, egy tavaszi hétvégén részt vesznek egy extra képzésen is.

Nincsen sok tapasztalatom gyerekekkel. Így is jelentkezhetek?

Az önkéntes munkának nem előfeltétele sem szakképesítés (kivéve az egészségügyi feladatkörökben), sem a gyerekekkel való tapasztalat. Meglétük azonban előnyt jelent. Számunkra az a fontos, hogy a tábori értékeknek megfelelően kommunikálj a táborozókkal, figyelmed az övék legyen – miközben te is jól érzed magad a táborban.

Mi történik, miután beadom a jelentkezésemet?

Miután beadtad a jelentkezésed, egy csoportos interjún veszel majd részt februárban vagy márciusban. Az kiválasztás eredményéről e-mailben értesítünk.

Szívesen mennék önkéntesnek, de nincsen, aki vigyázna a gyermeke(i)mre, amíg a táborban vagyok. Vihetem ő(ke)t is?

Sajnos erre nincsen lehetőség. A táborhely kapacitása véges, így a táborozóktól venné(k) el a helyet. 

Nem tudok egyszerre 9 napig a táborban lenni, csatlakozhatok a kórházi programhoz?

GO! programunkra Debrecenben és Pécsett bárki jelentkezhet, aki betöltötte 20. életévét, de Budapesten csak tábori tapasztalattal rendelkező Cimborákat tudunk jelenleg fogadni.

Fizikailag mennyire megterhelő egy nyári turnus?

Bátor Táboros Cimborának lenni bizony néha fárasztó. A táborban az önkéntesek gyakran 18 órát is ébren vannak. Ennek az ébren töltött időnek a nagy részét a táborozókkal töltik: a házakban, a programokon, az étkezésekkor, s ilyenkor aktívan figyelnek is rájuk.

De minden ébren töltött percet megér az a rengeteg élmény, amit a táborozókkal átélsz, és a számtalan mosoly, amivel megajándékoznak.

Milyen egészségügyi ismeretekkel kell rendelkeznie egy Bátor Táboros önkéntesnek?

A táborok alatt velünk vannak az egészségügyi önkéntesek is: orvosok, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok. Ők felelnek a táborozók egészségügyi biztonságáért, gyógyszerelésükért, étrendjükért. Tőled minden esetben csak olyan segítséget fognak kérni, hogy pl. egy adott időpontban kísérd be a táborozót az orvosi épületbe, hogy időben megkapja a gyógyszerét. Az egyes betegségtípusokról, a legfontosabb higiéniai szabályokról hallasz majd a felkészítés alatt. Téged semmilyen egészségügyi felelősség nem terhel, és a táborozók betegségéről, aktuális állapotáról is csak annyi információt fogsz kapni (mindegyik fél védelmében!), amennyit fontos tudnod a táboroztatásukhoz.

Ha bármilyen további kérdés eszedbe jut, fordulj hozzánk bizalommal: onkentes@batortabor.hu