Digitális Bátor Tábor / Önkéntesszállások / Gyakori kérdések az önkéntességről

Gyakori kérdések az önkéntességről

Mi kell pontosan a jelentkezéshez? Szükséges valamilyen előképzettség? Hány napos elfoglaltságot jelent Cimborának lenni? Itt megtalálod a választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a tábori önkéntességgel kapcsolatban,

Kik jelentkezhetnek?

Bárki jelentkezhet hozzánk önkéntesnek, aki elmúlt 20 éves. Ez például a 2022-es táborok esetében azt jelenti, hogy akkor jelentkezhetsz, ha 2001. december 31-e előtt születtél.

Mikor lehet jelentkezni?

A jelentkezési időszak 2022-es Nyári Táborainkba február 20-a éjfélig tart.

Hogyan?

Az önkéntes adatbázison keresztül jelentkezhetsz. Ehhez először regisztrálnod kell, azaz kitöltened egy adatlapot, feltöltened egy fényképet, önéletrajzot és írásos referenciát. Ezután kell kitöltened egy hosszabb jelentkezési lapot.

 

 

Hol van a Bátor Tábor?

Turnusainkat Hatvanban tartjuk. A táborozók és az önkéntesek is itt vannak a turnus teljes ideje alatt – így nem egy “hazamenős” napközis táboroztatásban lesz részed.

Már a jelentkezéshez fel kell töltenem az erkölcsi bizonyítványt?

Nem, a jelentkezéshez még nem kell, de mielőtt eljössz a májusi képzésre, már kérjük, töltsd fel az adatbázisba.

Mennyi elfoglaltsággal jár egy nyári turnus?

Az önkéntesek számára egy nyári turnus két részből áll: 3 nap képzésből májusban és legalább (turnusonként változó) 9 nap táborból. A részvétel a tábor és a képzés teljes idejére kötelező.

A 9 napban (ami péntektől a következő hét szombatjáig tart) benne a van a táborozók érkezése előtti felkészítés és a távozásuk utáni pakolás, lezárás is.

Azok a Játszó Cimborák, akik olyan programot tartanak, ami speciális felkészülést igényel, egy tavaszi hétvégén részt vesznek egy extra képzésen is.

Nincsen sok tapasztalatom gyerekekkel. Így is jelentkezhetek?

Az önkéntes munkának nem előfeltétele sem szakképesítés (kivéve az egészségügyi feladatkörökben), sem a gyerekekkel való tapasztalat. Meglétük azonban előnyt jelent. Számunkra az a fontos, hogy a tábori értékeknek megfelelően kommunikálj a táborozókkal, figyelmed az övék legyen – miközben te is jól érzed magad a táborban.

Mi történik, miután beadom a jelentkezésemet?

Miután beadtad a jelentkezésed, egy csoportos interjún veszel majd részt februárban vagy márciusban. Az kiválasztás eredményéről e-mailben értesítünk.

Szívesen mennék önkéntesnek, de nincsen, aki vigyázna a gyermeke(i)mre, amíg a táborban vagyok. Vihetem ő(ke)t is?

Sajnos erre nincsen lehetőség. A táborhely kapacitása véges, így a táborozóktól venné(k) el a helyet. 

Nem tudok egyszerre 9 napig a táborban lenni, csatlakozhatok a kórházi programhoz?

GO! programunkra Debrecenben és Pécsett bárki jelentkezhet, aki betöltötte 20. életévét, de Budapesten csak tábori tapasztalattal rendelkező Cimborákat tudunk jelenleg fogadni.

Fizikailag mennyire megterhelő egy nyári turnus?

Bátor Táboros Cimborának lenni bizony néha fárasztó. A táborban az önkéntesek gyakran 18 órát is ébren vannak. Ennek az ébren töltött időnek a nagy részét a táborozókkal töltik: a házakban, a programokon, az étkezésekkor, s ilyenkor aktívan figyelnek is rájuk.

De minden ébren töltött percet megér az a rengeteg élmény, amit a táborozókkal átélsz, és a számtalan mosoly, amivel megajándékoznak.

A COVID-19 járvány kapcsán milyen szabályoknak, feltételeknek kell eleget tennie az önkénteseknek?

Mivel súlyosan, krónikusan beteg gyerekeket fogadunk a táborban, így a kialakult járványhelyzetben fokozott elővigyázatossággal kell eljárnunk. Több új, egészségügyi szabályt is bevezettünk (pl. kiemelt figyelmet fordítunk a fertőtlenítésre, kézmosásra). A legfontosabbak, amiket már kérjük, a jelentkezéskor vegyél figyelembe: 

  1. A tábor teljes ideje alatt az önkénteseknek maszkot kell hordaniuk, szabadtéren is. 
  2. A tábor előtt 48 órával kérjük, menj el egy PCR-tesztre. Ennek költségét a Bátor Tábor állja, és a megszervezésben is segítünk. 
  3. A programokon csak olyan önkéntesek vehetnek részt, akik 3 COVID-fertőzés elleni oltást kaptak. Mind a hat Magyarországon jóvágyott oltás (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Szputnyik, Sinopharm) elfogadott. 

Milyen egészségügyi ismeretekkel kell rendelkeznie egy Bátor Táboros önkéntesnek?

A táborok alatt velünk vannak az egészségügyi önkéntesek is: orvosok, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok. Ők felelnek a táborozók egészségügyi biztonságáért, gyógyszerelésükért, étrendjükért. Tőled minden esetben csak olyan segítséget fognak kérni, hogy pl. egy adott időpontban kísérd be a táborozót az orvosi épületbe, hogy időben megkapja a gyógyszerét. Az egyes betegségtípusokról, a legfontosabb higiéniai szabályokról hallasz majd a felkészítés alatt. Téged semmilyen egészségügyi felelősség nem terhel, és a táborozók betegségéről, aktuális állapotáról is csak annyi információt fogsz kapni (mindegyik fél védelmében!), amennyit fontos tudnod a táboroztatásukhoz.

Ha bármilyen további kérdés eszedbe jut, fordulj hozzánk bizalommal: onkentes@batortabor.hu