Digitális Bátor Tábor / Önkéntesszállások / Gyakori kérdések az önkéntességről

Gyakori kérdések az önkéntességről

Mi kell pontosan a jelentkezéshez? Szükséges valamilyen előképzettség? Hány napos elfoglaltságot jelent Cimborának lenni? Itt megtalálod a választ a leggyakrabban felmerülő kérdésekre a tábori önkéntességgel kapcsolatban,

Kik jelentkezhetnek?

Bárki jelentkezhet hozzánk önkéntesnek, aki elmúlt 20 éves. Ez például a 2023-as táborok esetében azt jelenti, hogy akkor jelentkezhetsz, ha 2002. december 31-e előtt születtél.

Mikor lehet jelentkezni?

A jelentkezési időszak 2023-as Nyári Táborainkba és a GO! programunkra február 5-e (vasárnap) éjfélig tart.

Hogyan?

Az önkéntes adatbázison keresztül jelentkezhetsz. Ehhez először regisztrálnod kell, azaz kitöltened egy adatlapot, feltöltened egy fényképet, önéletrajzot és írásos referenciát. Ezután kell kitöltened egy hosszabb jelentkezési lapot.

 

Milyen egészségügyi ismeretekkel kell rendelkeznie egy Bátor Táboros önkéntesnek?

A táborok alatt velünk vannak az egészségügyi önkéntesek is: orvosok, ápolók, dietetikusok, gyógytornászok. Ők felelnek a táborozók egészségügyi biztonságáért, gyógyszerelésükért, étrendjükért. Tőled minden esetben csak olyan segítséget fognak kérni, hogy pl. egy adott időpontban kísérd be a táborozót az orvosi épületbe, hogy időben megkapja a gyógyszerét. Az egyes betegségtípusokról, a legfontosabb higiéniai szabályokról hallasz majd a felkészítés alatt. Téged semmilyen egészségügyi felelősség nem terhel, és a táborozók betegségéről, aktuális állapotáról is csak annyi információt fogsz kapni (mindegyik fél védelmében!), amennyit fontos tudnod a táboroztatásukhoz.

A GO! programokon a kórházban minden egészségügyi felelősség a kórházi dolgozóké. A programokhoz szükséges EÜ-információkat mindig megkapod majd a programkoordinátortól.

Nincsen sok tapasztalatom gyerekekkel. Így is jelentkezhetek?

Az önkéntes munkának nem előfeltétele sem szakképesítés (kivéve az egészségügyi feladatkörökben), sem a gyerekekkel való tapasztalat. Meglétük azonban előnyt jelent. Számunkra az a fontos, hogy a tábori értékeknek megfelelően kommunikálj a táborozókkal, figyelmed az övék legyen – miközben te is jól érzed magad a táborban.

Mi történik, miután beadom a jelentkezésemet?

Miután beadtad a jelentkezésed, egy csoportos interjún veszel majd részt februárban vagy márciusban. Az kiválasztás eredményéről e-mailben értesítünk.

Ha kizárólag a szegedi vagy debreceni GO! programunkon szeretnél önkéntesünk lenni, akkor egy online interjún kell részt venned.

Már a jelentkezéshez fel kell töltenem az erkölcsi bizonyítványt?

Nem, a jelentkezéshez még nem kell, de mielőtt eljössz a májusi képzésre, már kérjük, töltsd fel az adatbázisba.

madridi_ut_7

A tábori önkéntességről

A GO! önkéntességről

Hol van a Bátor Tábor?

Turnusainkat Hatvanban tartjuk. A táborozók és az önkéntesek is itt vannak a turnus teljes ideje alatt – így nem egy “hazamenős” napközis táboroztatásban lesz részed.

Mennyi elfoglaltsággal jár egy nyári turnus?

Az önkéntesek számára egy nyári turnus két részből áll: 3 nap képzésből májusban és legalább (turnusonként változó) 9 nap táborból. A részvétel a tábor és a képzés teljes idejére kötelező.

A 9 napban (ami péntektől a következő hét szombatjáig tart) benne a van a táborozók érkezése előtti felkészítés és a távozásuk utáni pakolás, lezárás is.

Azok a Játszó Cimborák, akik olyan programot tartanak, ami speciális felkészülést igényel, egy tavaszi hétvégén részt vesznek egy extra képzésen is.

Fizikailag mennyire megterhelő egy nyári turnus?

Bátor Táboros Cimborának lenni bizony néha fárasztó. A táborban az önkéntesek gyakran 18 órát is ébren vannak. Ennek az ébren töltött időnek a nagy részét a táborozókkal töltik: a házakban, a programokon, az étkezésekkor, s ilyenkor aktívan figyelnek is rájuk.

De minden ébren töltött percet megér az a rengeteg élmény, amit a táborozókkal átélsz, és a számtalan mosoly, amivel megajándékoznak.

Szívesen mennék önkéntesnek, de nincsen, aki vigyázna a gyermeke(i)mre, amíg a táborban vagyok. Vihetem ő(ke)t is?

Sajnos erre nincsen lehetőség. A táborhely kapacitása véges, így a táborozóktól venné(k) el a helyet. 

A COVID-19 járvány kapcsán milyen szabályoknak, feltételeknek kell eleget tennie az önkénteseknek?

Mivel súlyosan, krónikusan beteg gyerekeket fogadunk a táborban, így a járvány kapcsán fokozott elővigyázatossággal kell eljárnunk. Több új, egészségügyi szabályt is bevezettünk (pl. kiemelt figyelmet fordítunk a fertőtlenítésre, kézmosásra).

2023-as nyári táborainknál a legfontosabbak, hogy az aktuális helyzet és orvosigazgatónk döntése határozza meg majd azt,  hogy egy képzés vagy adott turnus előtt/során:  


  • Kérünk-e 48 órán belüli negatív PCR-tesztet. Ha erre kerül majd sor, ennek költségét a Bátor Tábor állja, és a megszervezésben is segítünk.
  • Mely helyzetben és hol (pl. szabadban, zárt térben) kérjük majd az önkénteseket a maszk viselésére.
  • A korábbi (2021, 2022) táborokkal ellentétben nem kérünk oltást az önkéntesektől.

A pontos szabályokról a programot megelőző kb. 10 napban adunk majd  tájékoztatást. Rugalmasságod ezúton is köszönjük!

Ha bármilyen további kérdés eszedbe jut, fordulj hozzánk bizalommal: onkentes@batortabor.hu

Milyen városokban, hol vannak GO! programok?

  • Budapesten, Szegeden és Debrecenben
  • kórházakban
  • menekültszállásokon,
  • partnerszervezetekkel közösen külsős helyszínen 
  • és online tartunk programokat.

Mennyi elfoglaltsággal jár a GO!-s önkéntesség? Milyen gyakran vannak programok?

Havonta kb 15 programot tartunk, amelyek egyenként 4-5 óra elfoglaltságot jelentenek (érkezéssel-lezárással együtt) a GO!-s Cimboráknak. Önkénteseinktől azt kérjük, évente min. 3 programon vegyenek részt.

Egyedül leszek a gyerekekkel?

A GO!-ra is érvényes az a mondásunk, hogy soha egy önkéntesünket sem dobjuk a mély vízbe. 🙂 Mindig lesz ott egy koordinátor, aki a váratlan vagy kihívásos helyzetekben segítségedre lesz. Fordulj hozzá bizalommal bármikor!

A COVID-19 járvány kapcsán milyen szabályoknak, feltételeknek kell eleget tennie az önkénteseknek?

A mindenkor hatályos kórházi szabályok szigorú betartása mellett is fokozott elővigyázatossággal járunk el. Több új, egészségügyi szabályt is bevezettünk, a legfontosabbak, amiket már kérjük, a jelentkezéskor vegyél figyelembe: 

  • Zárt és nyitott térben megtartott programok alatt egyaránt maszkot kell viselni az önkénteseknek. 
  • A kórház szabályzatától függően negatív PCR-t vagy gyorstesztet kérünk az önkéntesektől. Ennek költségét a Bátor Tábor állja. 
  •  A programokon csak olyan önkéntesek vehetnek részt, akik 3 COVID-fertőzés elleni oltást kaptak. Mind a hat Magyarországon jóvágyott oltás (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Szputnyik, Sinopharm) elfogadott. 

Hogy képzeljem a GO! programot?

Közös hangolódást után – a program jellegétől függően – szebbé tesszük az orvosi vizsgálatra váró várakozást,  a kórházi ágy mellett adunk bátorságot, vagy adott esetben steril boxba visszük el a nevetés gyógyító erejét.

Az élményeket a program után egy közös beszélgetéssel dolgozzuk fel. 

Keress minket bátran, ha bármilyen további kérdésed van: anett.kis@batortabor.hru