Digitális Bátor Tábor / Csarnok / Történetmesélő, mesealkotó játékok

Történetmesélő, mesealkotó játékok

Lehet kalandos, lehet mesés. Lehet romantikus vagy hátborzongató. Vagy éppen mindez egyszerre! A történetmesélés, -alkotás akár játék is lehet!

 A kreativitásé és fantáziáé a főszerep! Mesélhettek saját vagy már megírt, kitalált vagy valós történetet: a fő, hogy nyakig merüljetek történetek varázslatos világában!

Rajzos mese

Egyikőtök kezdjen el mesélni egy történetet – bármilyet. Mondatonként haladunk, a többiek pedig mondatonként rajzolják. Lehet úgy is, hogy felváltva mondotok egy-egy mondatot, és mindannyian rajzoltok.

Például: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy nagy domb (várunk és rajzolunk). A dombon két gyerek sétált (várunk és rajzolunk). A gyerekeket egy éppen arra repülő madár figyelte (várunk és rajzolunk). Lekiáltott a gyerekeknek: nem látjátok, hogy min sétáltok éppen? Az nem is egy domb, hanem egy alvó óriás pocakja! stb. 🙂

Lénykitalálós

Írjatok sok-sok tulajdonságot kis cetlikre, hajtástok össze, és keverjétek jól össze. Közös feladatotok, hogy lerajzoljuk a lényt, pl. úgy, hogy egyikőtök húz egy szót, elkezdi rajzolni, ahogy tudja. Majd másikótok húz egy szót és annak alapján folytatja a rajzot. Így tovább, amíg meg nem születik a lény. Adjunk neki nevet! Folytathatjátok bármilyen fantáziajátékkal: hol él, mit eszik, mi a hobbija, kik a barátai stb.

Összekeveredett mesék

Válasszatok képeket jól ismert mesékből az alábbi kategóriáknak megfelelően: helyszín, épület, állat, királylány, herceg, közlekedési eszköz. Minél több különböző meséből származnak a kategóriákat ábrázoló képek, annál izgalmasabb lesz az eredmény. Például a Százholdas Pagony a Micimackóból, kastély a Jégvarázsból, Timon az Oroszlánkirályból, Aranyhaj, Szőke herceg a Shrekből, Hamupipőke hintója. A képek alapján hozzatok létre közösen egy új mesét az ismert szereplőkkel és helyszínekkel.

Fura figurák

Egy téglalap alakú papírt hajtsatok három egyenlő részre. A felső hajtásvonalra rajzoljatok két kis vonalat , ez jelöli a lény nyakát. Az alsó hajtásvonalra is két vonal kerül, a dereka helyére.

Az egyikőtök rajzoljon a papír felső részére egy fejet úgy, hogy a nyak vonalai egybe essenek az előre megrajzolt vonalakkal. Ezután hajtsa be a papírt úgy, hogy a fej ne látsszon, majd továbbadja. A következő egy teste rajzol, úgy, hogy a nyaka és dereka is egybe essen a hajtásvonalon rajzolt vonalakkal. A harmadik játékosra marad a figura derék alatti részének megrajzolása. 

Amikor készen van, hajtsátok szét a papírt, és csodáljátok meg az elkészült lényt. A rajzolás során mindenki szabadjára engedheti a fantáziáját. A végén pedig adhattok a lénynek nevet is, megrajzolhatjátok a barátait, a családját vagy az otthonát ugyanezzel a módszerrel.

Folytasd a mesét!

Valamelyikőtök kezdjen el egy történetet, majd a következő játékos egy újabb mondattal folytassa a mesét. A játék elején felírhattok 5 – 6 szót egy papírra, amit később bele kell szőnötök a mesébe.

Mesélj egyet!

A játékosok egymás után igéket mondanak, amíg össze nem jön egy 4-5 igéből álló sor, pl. „ünnepelni – kopogtatni – énekelni – elfújni.” Néhány perc alatt mindenki kitalál egy kis mesét, amelyhez ezeket az igéket használja fel. Nem szerepelhet ebben a mesében semmilyen más ige, csak amit felsoroltatok.

Például: „ A lovagok olyan hangosan ünnepeltek, hogy a szomszédok bekopogtattak, és ezután együtt énekeltek tovább, még a gyertyát is segítettek elfújni.”

A gondolkodási idő leteltével mindenki ossza meg a saját történetét a többiekkel.

Variáció: Játszhatjátok úgy is, hogy a következő 4-5 igével a már elkezdett meséket kell folytatni.