Digitális Bátor Tábor / Csarnok / Játékok párban

Játékok párban

Mutatunk nektek pár játékot olyan alkalmara, amikor éppen ketten vagytok, és gyorsan elütnétek az időt.

 Olyan rövidebb játékokat mutatunk nektek, amiket akkor is bevethettek, ha csak ketten vagytok – egy pici átalakítással ugyanakkor többen is játszhatók. Válogassatok bátran, ha egy kis felfrissítő játékra, két lecke közötti szusszanásra vágytok.

Páros játékok kisebbekkel

Légyfogó

Hajtsatok félbe egy A4-es papírt, nyissátok ki, és a hozzátok közelebb eső felére rajzoljatok egy legyet. De úgy, hogy a másik ne lássa, hol van!

Hajtsátok rá a rajzra a papír másik felét is – így most a légy belülre kerül. A mási játékos most rajzoljon egy kört – próbálja meg kitalálni, hol lehet (a papír második felén) a légy. Érdemes sokször átrajzolni, vagy vastag filctollat használni, hogy egyértelmű legyen, sikerült-e elkapnia a kis ízeltlábút. Hajtsátok ki a papírt, és nézzétek meg az eredményt. Nehezíthetitek több léggyel is a vadászatot!

Látom, látom!

Az egyikőtök gondolatban kiválaszt egy tárgyat, ami a szobában, teremben található. Ezután másikótok megpróbálja kitalálni mire gondolt, és kérdéseket tesz fel róla. Aki gondolt, csak igennel és nemmel felelhet.

Fordítva

Valaki azt mondja: „Ez a jobb vállam”, közben a térdére mutat. Másikunknak rögtön reagálnia kell, de ellenkezőleg: „Ez a jobb térdem” – közben a bal vállára mutat. Kicsiknél jobb – bal oldal differenciálásban segít, nagyobbakkal is játszhatjátok, egyre gyorsabbak legyetek!

Kukucska

Egy újságpapír közepére vágjatok egy körülbelül 1 cm-es lyukat. Anélkül, hogy a másik látná, helyezzetek el alatta egy lapos tárgyat vagy képet, úgy, hogy annak csak nagyon kis része látszódjon a lyukon keresztül. Célszerű nem túl nagy tárgyakat választani és először nem a legjellegzetesebb részeit mutatni. A másikunknak az a célja, hogy kitalálja, mi rejtőzik a papír alatt.

Páros játékok nagyobbal

Mire gondolhatok?

Egyezzetek meg egy szóban – akármi lehet. Számoljatok háromig, és háromra egyszerre mondjátok ki azt a szót, amire az előzőből asszociáltatok. Ha a két szó nem egyezik, folytassátok. Mindig a legutóbb kimondott szóhoz keressetek új asszociációt. A cél, hogy előbb-utóbb ugyanazt a szót mondjátok ki. Ha figyeltek egymásra, és arra, hogyan gondolkodik a másik, biztosan sikerülni fog!

Ha van kedvetek meg is beszélhettek egy-egy érdekes, meglepő gondolattársítást!

 Négyzetfoglaló

Rajzoljatok papírra egy 8 x 8-as, négyzetekből álló játékterületet. Felváltva, különböző színt használva erősítsétek meg egy-egy négyzet valamelyik oldalát. Aki egy adott négyzet utolsó oldalát is végighúzza, a négyzet belsejébe rajzolhatja saját jelét (X vagy O). A cél, hogy minél több négyzetet gyűjtsetek a saját jeletekkel.

Egy – kettő – három

Számoljatok 1-től 3-ig, felváltva. Pár kör után, ha már begyakoroltátok a számotokra megfelelő ritmust, az 1-et felváltja egy taps: aki az 1-re az egyes jót, ahelyett, hogy kimondaná a számot, a ritmusból nem kiesve tapsol egyet. Ha ez már jól megy, a 3-mas helyett csettintsetek. Minél pergősebb ritmust tartanátok, annál nehezebb! A számok helyett saját mozdulatot is kitalálhattok, és és folytathatjuk a számolást 5-ig, vagy még tovább is.

Időmérő

Az egyikőtök figyelje az órát – másikótok pedig tippelje meg minél pontosabban, hogy mikor telik el egy perc. Az óra gazdája bevethet minden trükköt és elterelést, hogy megtévessze társát, és picit megzavarva az időérzékét sürgesse vagy késleltesse az időt.