Digitális Bátor Tábor / Bátorkodópálya / Terápiás rekreáció a magasban: a Bátorkodópálya

Terápiás rekreáció a magasban: a Bátorkodópálya

A táborban módszertanunk, a terápiás rekreáció egyik leghatékonyabb eszköze a Bátorkodópálya. Önkénteseink kedvenc történetei is megerősítik, hogy a társaik biztatása mellett, félelmeiket legyőzve teljesített kihívásokat a gyerekek életre szóló emlékként viszik magukkal.

A táborban módszertanunk, a terápiás rekreáció egyik leghatékonyabb eszköze a Bátorkodópálya. Különleges kalandpályánkon mindenki megtalálja azt az egyéni kihívást, amire éppen szüksége van. Legyen az egy merész ugrás a pelenkaoszlop tetejéről, önfeledt repülés a kilenc méteres óriáshintán, vagy éppen csak egyetlen bátor lépés a mászófalon, a sikerélmény és a jogos büszkeség sosem marad el. 

Önkénteseink kedvenc történetei is megerősítik, hogy a társaik biztatása mellett, félelmeiket legyőzve teljesített kihívásokat életre szóló emlékként viszik magukkal.

Fotósként lehettem megannyi más önkéntessel és táborozóval együtt részese annak a csodának, amikor egy kislány a bátorkodó cimbi segítségével felállt a kerekesszékéből és pár lépéssel eljutott egészen a híres-neves gördeszka elemig, ahol nem állt meg, hanem a társai biztatására teljesített a hat méter magas körpálya első felét.

Érezni lehetett, ahogyan megállt a levegő is és mindenki a kislánnyal együtt tette meg azt a pár lépést. Örök életemre elkísér az a pillanat, a mai napig könnyet csal a szemembe!

Egy 10 éves kisfiú sikeresen felmászott a pelenkaoszlop tetejére, ahonnan egy labdát elütve ugorhatnak le a táborozók. Már félig teljesítette a küldetést, de odafent megtorpant.  “Remeg a lábam!” – kiabálta. Mondtam neki, hogy olyan magason az enyém is remeg. Leugrott.

 

Az esti beszélgetés során egy kamasz lány aznapi legnagyobb élményeként azt emelte ki, hogy az egyik társa az Ő biztatásával ment végig a magaskötélpályán. Pedig először ő is nagyon félt a magasban, de egyszerűen elfeledkezett erről a félelméről, mert másnak szüksége volt a támogatására.

A mászófal tövében egy kisfiú próbálta összeszedni minden bátorságát. A szurkolásunknak és a kitartásának köszönhetően el is jutott egészen a feléig! Jövő nyáron újra találkoztunk, akkor odajött hozzám és azt mondta: „Fanny, én ezt újra megpróbálom!” Pár perc múlva a fal tetejéről integetett.

 

Kamasz turnusban a szinte végig szótlan, visszahúzódó és a csendes pihenőket leginkább olvasással töltő fiú utolsó este a bátorkodás programon tandem hintázás közben váratlanul teli torokból elkezdte énekelni az I believe I can fly-t. Sosem fogom elfelejteni.