Digitális Bátor Tábor / Sziget / Hozd ki a legtöbbet a maratoni felkészülésből futóedzőnk tanácsaival! 1. rész: Az edzés

Hozd ki a legtöbbet a maratoni felkészülésből futóedzőnk tanácsaival! 1. rész: Az edzés

Alig egy hónap, és itt a 36. SPAR Budapest Maraton! Készülj az utolsó hajrára Krizsán Klaudia, az Élménykülönítmény futóedzőjének tanácsaival! Ebben a cikkben az edzéseidre koncentrálunk, a következő részben pedig górcső alá vesszük az üzemanyagpótlást is!

Alig egy hónap, és itt a 36. SPAR Budapest Maraton! Készülj az utolsó hajrára Krizsán Klaudia, az Élménykülönítmény futóedzőjének tanácsaival! Ebben a cikkben az edzéseidre koncentrálunk, a második részben pedig górcső alá vesszük az üzemanyagpótlást is!

A célkitűzés

Minden táv más és más, így fontos, hogy az utolsó hónapban az edzettségi szintedhez képest határozd meg, mi legyen a célod a versenyen! Ez lehet a célba érés vagy akár egy adott szintidő. Ha az első versenyedre készülsz, érdemes az előbbit kitűzni, hiszen a lényeg, hogy pozitív élményekkel és sérülések nélkül fejezd be a versenyt, és a csodás élmény után sok-sok más versenyre is örömmel jelentkezz! Ebben az időszakban már látod, mennyi időd volt edzeni, mennyit tudsz még beletenni. Róma sem egy nap alatt épült: ha a felkészülés elején kitűzött célod (amennyiben volt ilyen) nem tűnik elérhetőnek, bőven lesz még lehetőséged máskor megvalósítani. Adjuk meg a testünknek és saját magunknak az időt, amire szükség van az adott teljesítmény eléréséhez – sérülések nélkül.

Az edzés

  • Ha a futások alatt több alkalommal is tapasztaltál valamilyen fájdalmat, mindenképp keress fel egy szakembert és kérd ki a véleményét a versennyel kapcsolatban.
  • Sokat segít, ha előre megismerkedsz az útvonallal, amin futni fogsz. Ha helyi vagy, akkor érdemes bejárni az egyes szakaszokat, hogy a versenyen ne érjen meglepetés, ismerős legyen a terep. Önbizalmat ad a rajvonalnál, ha tudod, mi vár rád!
  • Ha először futod az adott távot, érdemes edzéstervet követni, amihez mindennapi teendőid mellett is tartani tudod magad. Ahelyett, hogy teherként tekintenél rá, próbáld meg magadra szabni vagy edző segítségét kérni. Természetesen ez a felkészülési periódus egészére vonatkozik, az utolsó hónapban jó esetben már a hozott anyaggal dolgozol és egy kialakult rutinnal.
  • A maratoni és félmaratoni távok esetén fontos, hogy legyenek hosszú futások, amivel mind mentálisan, mind fizikailag felkészíted magad a közelgő megmérettetésre. A laza futások mellett érdemes beiktatni olyan futásokat, melyek lehet, hogy nem annyira hosszúak, de intenzívebbek, másként terhelik meg a testünket, mint az intervall, fartlek vagy tempo futás.

Ezekről ne feledkezz el!

  • Néha-néha nem árt, ha megszakítjuk a futásokat egyéb edzéstípusokkal is, mint pl. cross training, erőnléti edzés vagy bármi, ami közel áll hozzánk. Így továbbra is aktívak maradunk, mégis hagyunk egy kis lehetőséget a testünknek és lábainknak, hogy fellélegezzenek a sok-sok megtett kilométer után. Heti 1-2 ilyen típusú mozgás kiváló kiegészítése a futós edzéseknek. A verseny előtti utolsó héten már inkább a rövidebb, lazább futásoké a főszerep, illetve a pihenésé, hogy a verseny napján a legjobb formánkat tudjuk hozni és izmaink erejük teljében legyenek.
  • A képlet kihagyhatatlan része a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, ami egészségünk fenntartása és immunrendszerünk optimális működése mellett a fejlődéshez is elengedhetetlen! Akkor hatásos igazán az edzés, ha a számunkra szükséges regenerációt is biztosítjuk szervezetünk számára. Sokat segít, ha rendszert viszünk az alvásba: próbáljunk meg azonos időben lefeküdni és kelni. A regenerációhoz pedig nem csupán alvás kell, hanem egy-egy pihenőnap is. Természetesen ez nem feltétlenül maratoni sorozatnézést jelent! Ezeken a napokon tegyünk egy hosszú sétát a városban, természetben, mozogjunk együtt a családdal, barátokkal!

Tudtad, hogy az Élménykülönítmény ingyenes erősítő edzésein is részt vehetsz? Csatlakozz a csapathoz kéthetente a Margitszigeten! A hangulat és a jó társaság garantált, edzettségi szinttől függetlenül bárkit szeretettel várunk!

A maratont is lefutnád a Bátor Tábor jótékony sportolóinak csapatában? Jelentkezz az Élménykülönítményhez!