Digitális Bátor Tábor / Sziget / A bátorság rövid története

A bátorság rövid története

Millió kaland, a megszámlálhatatlan új barátság, a számtalan bátorító mosoly: olvasd el a Bátor Tábor első 20 évének történetét.

 Rengeteg minden történt velünk mióta az első táborozó betette a lábát a tábor kapuján. Olvasd el, vagy nézd meg videón a Bátor Tábor első 20 évének történetét!

 

2001-ben kilenc lelkes fiatalnak köszönhetően megszületett, amit ma sokan csak csodaországként emlegetnek. A Bakóczy Szilvia, dr. Csoszánszki Noémi, Hamza Lilla Krisztina, Károlyi Lilla, Marjai-Kocsis Anikó, dr. Milei Krisztina, Mohai Mónika, dr. Török Szabolcs és Tóth István Attila által életre hívott Bátor Tábor első turnusai még a Római-parton adtak erőt a gyógyuláshoz súlyosan vagy krónikusan beteg gyerekeknek.

A kezdetek óta nem csak a táborhely újult meg, hanem a programok és azoknak a beteg gyerekeknek a köre is, akiket fogadunk ingyenes élményterápiás programjainkon: onkológiai megbetegedéssel küzdő gyerekek mellett bátorságot adunk cukorbeteg, hemofíliás, IBDvel, JIA-val vagy súlyos gerincferdüléssel élő és szervátültetett gyerekeknek is.

2002-ben megérkeztünk hatvani táborhelyünkre, 2007-ben pedig (Paul Newman személyes látogatását követően) csatlakoztunk a színész alapította SeriousFun Children’s Network nemzetközi táborszövetséghez. Elindítottuk Családi és Testvér Táborainkat, 2008-tól pedig már közép-európai terápiás központként cseh, lengyel és szlovák
gyerekeket is fogadunk.

2011-ben megalakult adománygyűjtő közösségünk: az Élménykülönítmény lilapólósai adománygyűjtőként teszik lehetővé, hogy a Bátrak minél több ingyenes élményterápiás programunkon élhessenek át életreszóló kalandokat. 

2013 óta Lélekmadár Táborainkban azoknak a családoknak is segítünk, akik elveszítették a betegséggel vívott nehéz küzdelmet. 

Azoknak a gyerekeknek pedig, akik állapotukból fakadóan nem tudnak táborozni, GO! programunk önkéntesei 2015 óta a kórházakba is elviszik a gyógyító élményeket.

A járvány alatt sem hagytuk magukra azokat, akik számítottak ránk: 2020-ban programjainkat átültettük az online térbe, és a monitorokon keresztül adtunk bátorságot beteg gyerekeknek és családjaiknak, kórházban fekvő gyerekeknek,

volt táborozóinknak, felnőtteknek és – új, iskolai programunknak köszönhetően – osztályközösségeknek is.
 
2021 nyarán végre újra kinyílhattak a tábor kapui is: egy nehéz időszak után Családi Fellélegzőinken emlékeztettük egymást a táborozóinkkal: a felhők felett mindig süt a nap! 20 éves történetünk alatt több mint 10 000 súlyosan vagy krónikusan beteg gyerek és családja csuklójára kerülhetett fel az összetartozást szimbolizáló tábori karkötő; tábori, kórházi, iskolai és online programjainkon pedig mintegy 3000 elkötelezett cimbora segítségével összesen 15 000 életet
változtathattunk meg.