Digitális Bátor Tábor / Programos épület / Öt szórakoztató játék, nem csak felnőtteknek

Öt szórakoztató játék, nem csak felnőtteknek

Jól bevált, akár egy nagyobb társaságban is játszható játékötleteket mutatunk most, amelyek nem csak a hangulatot dobják fel, de egymás megismerésérben is segíthetnek.

 A csapatépítőket rendszerint úgynevezett jégtörő játékokkal kezdjük. Ezek azonban nem csak a céges rendezvényeken jöhetnek jól, de egy baráti összejövetelen is feldobhatják a hangulatot. Mutatunk most néhányat, amelyeknek alig van eszközigénye, így szinte bárhol kipróbálhatjátok.

Kis labda

A játékosok kört alkotnak, és két labdát indítanak útjára. Az egyik kézről kézre jár, a másikat egymásnak dobálják. A cél, hogy egyik labda se essen le. Már ezzel is garantált lesz a nevetés, de ha szeretnétek, akkor meg is személyesíthetitek őket, például lehetnek ők Bonnie és Clyde vagy éppen Tom és Jerry.

Kard és pajzs

A játékosok körbe állnak, majd mindenki előveszi a kardját, vagyis a jobb mutató ujját, majd a pajzsát is, ami a bal tenyerünk nyitva. Ezután mindenki beleteszi a jobb mutatóujját, a mellette álló tenyerébe. A játékvezető ezután elszámol háromig, és háromra mindenki próbálja kirántani a kardját a tenyérből és elkapni a másik kardját, mindezt egyszerre. Viccessé az teszi a játékot, ha nem simán számol a játékvezető, hanem a három helyett azt mondja, hogy „most” vagy más szót mond ki „hával” pl. hátizsák, hápci, hákunamatata, stb. Ha szeretnétek emelni a tétet, akkor mehet az oldalcsere, vagyis a bal kéz a kard, jobb a pajzs, vagy játszhatjátok csukott szemmel.

Kockafogó

Ez már egy szorosabb kontaktust kíván a résztvevők között. A játékosok párba állnak, minden páros kap egy játékkockát/egy darab jengát. A játékosok csak a mutatóujjukkal érhetnek a kockához, így kell megtartaniuk azt, és mozogniuk, sétálgatniuk a térben, előbb szabadon, majd a játékvezető instrukciói szerint.

Például:

Guggoljatok le, majd álljatok föl! / Ugorjatok egyet! / Rajzoljatok egy számot/betűt/szót a levegőbe a kockával! / Fordítsatok hátat egymásnak! / Az egyik játékos forogjon egyet! / Sétáljatok el a játéktér egyik végéből a másikba!

 

Humán bingó

Ez egy újabb szint a jégtörő játékokban, itt már a csoport összes tagjával lehet kapcsolatot kialakítani.

Bingó táblázatban önmagukra igaz állításokat gyűjtünk össze a résztvevőktől úgy, hogy egymás állítását nem ismerik. Ezeket az alábbi módon felírjuk lapokra, majd mindenki kap egy bingólapot és egy tollat. A feladat azután az, hogy ki kell találni a csapatban körbe-körbe járva, hogy ki mondhatta az állítást. Egy embertől egyszerre csak egy állításra kérdezhetünk rá. Ha igaz rá – még ha nem is ő írta fel – akkor, aláírhatja. A cél, hogy minden kérdéshez találni kell valakit a társaságban, akire igaz, de, mindenki csak egyszer írhat alá egy lapot. A játék alatt könnyen kiderül, hogy milyen sok közös van a játékosokban. Itt találsz egy példát az állításokra.

Közös taps

A jégtörő játékok zárásának javasoljuk, ahol ismét együtt lehet a csapat és közösen csinálhatnak valamit. A játékosok körbe állnak, és az a feladatuk, hogy akkor tapsoljanak, amikor a játékvezető. Közben nyugodtan beszélhetsz valamiről, ezzel is nehezítve a dolgukat. Hagyj közben szüneteket, tapsolj hármat, majd állj meg, majd kettőt, szünet. A lényeg, hogy rád hangolódjanak. Játszatok addig, amíg már nagyon jól megy mindenkinek, és folyamatos egyszerre tapsolással lezárjátok a jégtörő játéksort.

Jól jönne még néhány játékötlet? Akkor a Csarnokban a helyed!