Digitális Bátor Tábor / Csarnok / Játékok otthonra

Játékok otthonra

Akár egy esős délutánra programot, akár valami gyors és új játékot kerestek, az alábbi, kis létszámmal is játszható játékok közül biztosan találtok valamit, amit bátran előhúzhattok a tarsolyból.

Akár egy esős délutánra kerestek programot, akár valami gyors és új játékot szeretnétek kipróbálni, az alábbi, kis létszámmal is játszható játékok közül biztosan találtok valamit, amit bátran előhúzhattok a tarsolyból.

Szobor kockákból

Ti is nagyon bosszúsak vagytok, amikor a szoba közepén ráléptek egy játékkockára? A következő játék talán segíthet enyhíteni ezt a feszült viszonyt!

A család közösen épít egy szobrot 8-10 játékkockából. Miután kész van, a cél az, hogy minél magasabbra emeljétek, de mindenki csak a mutatóujjával érhet a szoborhoz. Emeljétek olyan magasra, amennyire csak tudjátok, majd újra tegyétek le a földre vagy az asztalra. A szobornak egyben kell maradnia! Nehezítésként az összes szanaszét heverő kockából építhettek egy tornyot. Így talán az elpakolásuk is könnyebb lesz. 😉

Kockafogó

Amikor átjönnek a szomszéd gyerekek, barátok, rokonok és fel-alá szaladgálnak a házban, jól jöhet a következő játék – ráadásul még az odafigyelést és együttműködést is fejleszti!

A játékosok párba állnak, minden páros kap egy játékkockát/egy darab jengát. A játékosok csak a mutatóujjukkal érhetnek a kockához, így kell megtartaniuk azt, és mozogniuk, sétálgatniuk a térben, előbb szabadon, majd a játékvezető instrukciói szerint.

Például:

Guggoljatok le, majd álljatok föl!

Ugorjatok egyet!

Rajzoljatok egy számot/betűt/szót a levegőbe a kockával!

Fordítsatok hátat egymásnak!

Az egyik játékos forogjon egyet!

A mi társasunk – történetmesélés

Izgalmas képekből társasjátékot készítünk: minden mező egy-egy kép. Ezen a táblán kívül csak bábukra és dobókockára lesz szükségetek.

Az első játékos elkezd egy történet, ami arról a képről jut eszébe, amelyre érkezett. Mindenki ugyanezt az egy, közös történetet meséli tovább, annak a kockának a témája, hangulata alapján folytatja a közös történetet, ahova megérkezett bábujával.

Variációk:

A képeket együtt is válogathatjuk, a játékmezőt együtt is elkészíthetjük a gyerekekkel.

Hogy volt?

Tegyetek sorban egymás mellé tárgyakat/képeket/szókártyákat az asztalra. 

A gyerekeknek adjatok egy kis időt a memorizálásra, majd húzzátok össze egy kupacba a tárgyakat (képeket). A feladat az eredeti sorrendbe visszarendezni azokat.

Kincskeresés

A kincskeresés jól jöhet egy bulin, esős délutánon otthonra, de minden bébiszitter tarsolyában is alapdarab.

Vágj fel egy képet 10 darabra, és rejtsd el őket. A játékosoknak meg kell keresni őket, majd együtt kell összeállítani a darabkákból az eredeti, egész képet.

Variáció:

A képekkel közös történetmesélést/nyomozós játékot, összetettebb képekkel szín-, formakeresést is játszhatunk.

Amikor nincs kéznél más, csak papír és ceruza

Ha épp nem áll más rendelkezésetekre, csak egy papír és egy ceruza, a következő játékokkal csak úgy elrepül majd az idő!

Ki vagyok én?

Nagyszerű és szórakoztató játék, amit akár párban, akár nagyobb csoportban is játszhatunk, és minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást ígér.

A játékosok kis cetlire felírnak egy nevet (lehet mesehős, filmes karakter, híres ember, megegyezés szerint, a lényeg, hogy mindenki ismerje) és a mellettük levőnek adják úgy, hogy az ne lássa, mi van a papírra írva. A papírt mindenki a homlokára ragasztja/rögzíti – ez önmagában szórakoztató látvány!– és indulhat a játék.

A cél, hogy mindenki kitalálja, mi van a fejére írva. Minden körben mindenki 1-1 kérdést tesz fel, a többiek válaszolnak. (Pl.: Valós személy vagyok, vagy kitalált? Ember vagyok, vagy állat?) Aki először kitalálja, az nyer. Rákérdezni csak akkor szabad, ha már teljesen biztos vagy a dolgodban!

Formából rajzolós

A kisebbekkel számokból, betűkből, egyszerűbb geometriai formákból könnyedén rajzolhatunk állatokat, gyümölcsöket, vagy akár emberalakokat is. Csak a fantáziánk szabhat határt az ábráknak!

Például:

Milyen állat ez a kettes?

Milyen gyümölcs lesz ebből az A betűből?

Itt ez a háromszög – ez egy ember feje, rajzold meg az arcát, haját! stb.

Mondat-rajz asszociáció

Csapatépítésre, vagy akár otthon, családi kikapcsolódásra is kiválóan alkalmas a következő játék, a végeredmény pedig garantáltan mókás!

Mindenki kap egy papírt, aminek a tetejére felír egy összetett mondatot. A papírt a mellette ülőnek adja, aki a mondatot elolvassa, behajtja a lapot úgy, hogy a mondat ne látszódjon, majd legjobb tudása szerint lerajzolja, mi volt odaírva.

Ezután a rajzot megint tovább adja. A következő körben a rajz lehajtása után le kell írni, mi lehetett a rajzon, és így tovább. Egy teljes kör után olvassátok el a lapokat: igazán szórakoztató eredmények születhetnek a közösség erejével az eredeti mondatokból.

Alkosd meg, amit mondok!

Párban, akár egy hosszabb vonatút, vagy hosszabb várakozás alkalmával is játszható játék.

Egymásnak háttal ülünk le. Titkos ügynökök/nyomozók vagyunk, az egyikünk csak beszélhet, a másikunk pedig csak rajzolhat/alkothat. A beszélő lát egy titkos ábrát, amit lediktál társának, akinek pontosan ugyanazt kell reprodukálnia. A beszélő játékos hangosan irányítja társát.

A szavak ereje – játékok szókártyákkal

A játék előkészítéséhez nem kell mást tenned, mint színes kártyákra/papírlapokra szavakat írni (nyelvtanulás céljából akár idegen nyelven is), és elhelyezni minél több szót egy dobozban, kalapban, zsákban stb. Kamaszokkal jól játszható játék, de felnőtteknek is izgalmas fejtörést tud okozni. Asszociációs képesség fejlesztésére kiválóan alkalmasak.

Néhány ötlet:

    • Kakukktojás: Válassz 4 véletlen szót, és bizonyítsd be, hogy valamelyik kakukktojás!
    • Csoportosítás: Válassz 6 véletlen szót, majd oszd azokat két hármas csoportra. Magyarázd meg a csoportosítás elvét!
    • Kulcsszavak: A páros egyik tagja kihúz 3 szót a szókupacból, és ebből kell egy mondatot alkotnia. Társának ki kell találnia, hogy mi volt a kihúzott 3 szó!
    • Híd: Válassz 5 véletlen szót, majd ezekből válassz kettőt. Ez a két szó lesz a híd vége. Most rendezd el a híd maradék 3 szavát. Mindegyik szónak valamiképpen kapcsolódnia kell a mellette álló szóhoz, hogy simán átjuthass a híd egyik végétől a másikig. Mi a kapcsolat a szavak között? Variáció1: a játék képekkel (és akár tárgyakkal, jelmezekkel) is játszható Variáció2: játszd több szóval!

Eszköz nélkül játszható játékok

 Az alábbi játékokat bármikor és bárhol játszhatjátok, akkor is, ha pont nincsen nálatok semmilyen játék vagy eszköz. Az észlelést és érzékelést fejlesztő játékokkal a kölyök korosztálytól a kamaszokig minden korcsoportnak találhattok izgalmas kihívásokat. 

Mókusok a fán

A következő játékot nagy gyermek-létszámú családi rendezvényre, vagy bulikra, vagy akár sok gyerekre vigyázó bébiszittereknek ajánljuk.

„Tánclépéssel” haladva keveredjetek, sétálgassatok. A játékvezető egyszer csak azt mondja: „3 mókus a fán!” Ekkor 5 embernek kell összeállnia: 3 mókus középen, akiket a két „fa” közre fog (megfogják egymás kezét, középen vannak a mókusok). Aztán újra keveredés, dudorászás, és a játékvezető újabb számú mókust mond (mindig két plusz embert kell a számhoz adni, hogy legyen fa).

Katt

Az egyik játékos becsukja a szemét. A másik játékos mutat egy grimaszt és gesztust, majd az első játékos kinyitja a szemét, és abban a pillanatban fel kell vennie a látott pozíciót.

Ellentétes érzelmek

Az első játékos mutat egy arckifejezést, gesztust vagy valamilyen érzelmet az egész testével, a szemben álló párja pedig erre úgy reagál, hogy a látottal ellentétes érzést fejez ki egy mozdulattal.

Fordítva!

Kisebbeknél a jobb-bal differenciált fejlesztő játék, nagyobbaknál pedig a gyors reagálás miatt igazi agytorna! Egy játékos azt mondja „Ez a jobb vállam”, de közben a térdére mutat. A többiek erre azonnal reagálnak: „Ez a jobb térdem”- közben a bal vállukra mutatnak. Bármilyen páros testrész bevonható!

Tükröm, tükröm

Szemben állunk egymással. Egyikünk a herceg(nő), másikunk a tükör. A herceg(nő) felöltözik, reggeli nyújtó tornagyakorlatokat végez, stb. A tükör pedig utánozza mozdulatait. Természetesen bármilyen más témát is ki lehet találni ennek az utánozós játéknak.

Keresd meg, találd ki!

Az alábbi ötletek fejlesztik a reakcióidőt, asszociációs készségeket, és még egy izgalmas beszélgetés kiindulásai is lehetnek:

Itt van ez a 3 tárgy, ők egy család tagjai: nevezd el őket! „Melyiküknek” mi lehet a foglalkozása, mit szeret enni, mit csinál szabadidejében szerinted?

Itt van ez a tárgy, szerinted mire használnák az ufók, akik nem tudják, hogy ez igazából mire való?

Tapsold el egy mondat, érzés ritmusát, és én kitalálom, mire gondolsz!

Találj 3 piros dolgot (mondjuk 10 mp. alatt)!

Nevezd meg a legkisebb/legnagyobb tárgyat a szobában!

Minek a legvilágosabb/legsötétebb a színe a szobában? Mi hasonlít legjobban egy kutyára/űrhajóra/emberre?